Close
Type at least 1 character to search

Videó készítés — Milyen tartalmak mennek 2022-ben?

Videó Készítés

Ha téged is érdekel a videó készítés, akkor ebben a cikkben biztosan fogsz találni pár hasznos infót, amivel bővítheted a tudásod. Az egyre gyengébb elérések miatt biztos felmerült benned is a kérdés, hogy milyen tartalmakkal érheted el igazán a célközönséged 2022-ben? A klasszikus tartalom marketingesek még biztosan a blog posztokra esküsznek. Valahol igazuk is van, hiszen az elmúlt években valóban blogok uralták a kommunikációs csatornákat. Ez a trend mára már átalakult és előtérbe kerültek a videós tartalmak.

Miért egyre érdekesebb téma a videó készítés marketing szempontból?

Az elmúlt időszakban közel 30%-ot növekedett a Youtube videók megtekintési aránya. De minden közösségi platformon csúcsra van járatva a videós tartalmak nézettsége, a felhasználók 56%-a ugyanis havonta több videót néz meg, mint korábban. Ami még érdekesebb, hogy már nem csak influencereket, macskás vagy vicces videókat néznek, hanem egyre több brandelt tartalmat fogyasztanak. Ez azt jelenti, hogy egyre több márka jelenik meg ezeken a platformokon saját tartalommal és ezzel növeli az elköteleződést a márkája iránt.

Milyen videós tartalmak tarolnak 2022-ben?

Rövid videók

Nem kérdés, hogy a rövid videós tartalmak koronázatlan királya továbbra is a TikTok. Ezen a platformon nézik a legtöbb állóformátumú rövid videót és értelemszerűen ezen a felületen jelenleg a legmagasabb elköteleződési arány is. Ezt a versenytársak is érzékelték és rövid időn belül mindenki elindított a saját megoldását ebben a témában. A YouTube a Shorts-ot, az Instagram a Reels-t, de még a Twitter is próbálkozott a Fleets-el, bár ez nem volt annyira sikeres. A rövid videós tartalmak alkalmasak gyors információ átadásra, viccesebb, lazább videók publikálására. Itt megjelenhetnek a kevésbé szakmai, inkább érdekesebb történések a márkád körül. Feltölthetsz izgalmas behind the scenes tartalmakat vagy meglovagolhatsz aktuális trendeket is. Ha érdekel, hogyan használható a TikTok marketing célokra, akkor olvas el korábbi blogunkat.

videó készítés

Vlogok

A közönségünkkel való kapcsolattartás egyik legjobb és legszórakoztatóbb módja a történetmesélés. Sztorikon keresztül könnyen megszemélyesíthetjük a márkánkat és bevonhatjuk követőinket. A történetmesélés egyik legjobb módja a videó blogolás, másnéven vlogolás. Itt a központi karakter maga a mesélő vagy a márka, aki a saját perspektíváján keresztül mondja el nekünk, hogy ki is vagy kik is ők. Ez egy olyan forma, ahol be tudunk vonni influencereket, hogy ők meséljék el a célközönségünknek amit kommunikálni szeretnénk magunkról. Fontos, hogy olyan véleményvezért válasszunk, aki szorosan illeszkedik a brandünkhöz, hiszen így tudunk olyan új embereket megszólítani, akiket érdekel is amit mi csinálunk. Jelenleg nemzetközi szinten a legtöbb vlog tartalmat egyéni kreátorok készítik, épphogy csak elkezdtek megjelenni a cégek a vlogolásban. Ha ezt a videós megoldást választod, akkor a hazai piacon egészen biztosan az elsők között találod magad.

vlog

Videóinterjúk

Ez majdnem olyan, mint a vlogolás, annyi különbséggel, hogy itt általában előre megírt kérdésekre válaszol a „főszereplő”. Természetesen minden videós tartalom készítése előtt nagy segítség, ha az ember készít magának egy forgatókönyvet. Így előre ki lehet találni, hogy milyen felvételeket szeretnénk, milyen környezetben forgatnánk, milyen kérdések mentén haladnánk. Ez a formátum a korábbiakhoz képest egy sokkal komolyabb hangvételű tartalom, inkább nagyobb cégek esetében szoktuk javasolni. Ha van egy olyan karakter, aki megfelelően tudja képviselni a márkánkat, és meg tudja szólítani a célközönségünket, akkor nyert ügyünk van. Ez a módszer nagyon hatékonynak bizonyult több partnerünknél munkaerő toborzás során. De a kommunikáció könnyedebb területein is be lehet vetni ezt a formát, ahogy az Expressz Patikánál is tettük, hogy növeljük a márkaismertségét.

YouTube player

Stop Motion Videók

A stop motion inkább animáció, mint videó készítés, de a végeredmény lényegében mégiscsak egy videó fájl lesz. Ahhoz képest, hogy mennyire egyszerű és látványos megoldás, a hazai piacon kevesen alkalmazzák. Egy jól elkészített stop motion videóval nagyon könnyű megállítani az általában tovább görgető felhasználókat, hiszen végre valami újat látnak. Ezzel a módszerrel szinte bármilyen dinamikus folyamatot érdekessé tudunk varázsolni és nem kell hozzá más, mint egy kamera, egy állvány, egy kis kreativitás és nagyon sok türelem. A Bamba Marha házhozszállítási hirdetését így készítettük el és sokkal magasabb konverziós aránya van, mint a statikus kreatívoknak.

Cinemagráfok

Ez tulajdonképpen hatásában olyasmi, mint a stop motion szteroidokon. Elsőre a legtöbb felhasználó nem is érti, hogy mi is történik. Ilyenkor az óra nekünk ketyeg, hiszen hosszabb ideig nézik a videónkat, amit az algoritmus nagyon szeret. A social felületek úgy érzékelik, hogy ez egy érdekes tartalom, hiszen átlagosan több ideig nézik, mint más videókat. A cinemagráfok olyan tartalmak, amiken csak egy mozgás van végtelenítve, a kép többi része ki van merevítve. Nézzük meg inkább, hogy miről van szó.

Ha felkeltette az érdeklődésed a fenti videós tartalmak egyike, de nem tudod, hogyan láss hozzá a megvalósításhoz, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és találjuk ki együtt a dolgot.