Close
Type at least 1 character to search

Botrányok viharában: Elon Musk és az X “akták”

Az utóbbi években az X (korábban Twitter) nem csupán egy egyszerű közösségi média platformként funkcionált. Valóságos érzelmi és politikai viharokat kavart, miközben a világ minden tájáról emberek milliói használták. Az elmúlt időszak azonban jelentős események, változások következtek be az X működésében, ezek középpontjában pedig nem más áll mint: Elon Musk, aki 2022. októberében vásárolta meg a platformot. 

 

Amikor Elon Musk átveszi az irányítást valahol, ott általában valamilyen forradalmi változás várható. Így történt ez az X esetében is. Amikor a médiamágnás és a Tesla, valamint a SpaceX vezetője bejelentette, hogy jelentős részesedést vásárolt a Twitter-ben, sokan izgatottan várták, hogy vajon milyen irányba tereli majd a közösségi média óriást. Azonban másfél évvel a felvásárlás óta közel sem úgy alakul az X élete, ahogyan azt Musk valószínűleg megálmodta.

Az X havi aktív felhasználóinak alakulása

kép forrása: https://www.statista.com/statistics/303681/twitter-users-worldwide/

2022 decemberében az X/Twitter közönsége világszerte több mint 368 millió havi aktív felhasználóval rendelkezett. Ez a szám a 2023-as tendencia és az  előrejelzések szerint 2024-re körülbelül 335 millióra csökken, ami 2022-hez képest mintegy öt százalékos csökkenést jelent.

Mégis mi okozhatja ezt trendet az X életében?

A változások kísérőjelenségeként több botrány is fel-fellobbant a vállalat körül. Ezek a “botrányok” sokszor rendkívül megosztották felhasználókat, amelyek hatására egyre többen döntenek úgy, hogy felfüggesztik az aktív használatát a platformnak.

Összeszedtük az elmúlt másfél év, X körül kirobbant botrányok legjavát. Lássunk közülük néhányat röviden: 

Elon Musk és a hirdetők háborúja

Talán a legnagyobb médiavisszhangot, Elon Musk és több óriás brand közötti “hadüzenet váltások” keltették az X körül. Többek között az Apple, az IBM és a Disney vállalat is bejelentette, hogy leállítja az X platformon futó hirdetési kampányait. Ennek oka részben az volt, hogy a Disney hirdetései időről időre nácibarát tartalmak mellett jelentek meg. A Disney mellett más hollywoodi stúdiók, mint a Lionsgate és a Paramount Global is közölték, hogy ideiglenesen felfüggesztik reklámkampányaikat az X platformon. Ennek hátterében pedig Musk egyik bejegyzése állt, amelyben egy felhasználónak igazat adott abban, hogy a zsidók gyűlölik a fehér embereket.

 

Musk az őt ért “zsarolásokra” személyiségéhez híven, egyedi kommunikációs alternatívát választott:

Egy biztos, az X hirdetési bevételei az eset óta rendkívül visszaestek.

Kép forrása: https://www.statista.com/statistics/271337/twitters-advertising-revenue-worldwide/

Musk a “kirekesztettek” pártján

Tovább osztotta a közvéleményt a tech óriás tiltott profilokkal kapcsolatos politikája is. Musk egyik első radikális lépése az X új tulajdonosaként az volt, hogy a korábbi amerikai elnököt, Donald Trumpot visszahelyezte a platformra. Erről persze nem önállóan döntött. Ő mindössze a lehetőséget teremtette meg az X felhasználói számára, hogy szavazzanak a tiltás feloldásáról.

Nem Trump volt egyébként az egyetlen, aki visszakerülhetett az X-re. Kanye West nyolc hónap után kapta vissza antiszemita nézeteinek hangoztatása miatt tiltott profilját, amit egyébként maga Elon Musk bannolt ki. Az alábbi diagram pedig jól szemlélteti azt, hogy mely felhasználók, milyen követőtáborral kerültek vissza az X-re.

Kép forrása: https://www.statista.com

Nagyot mennek a felnőtt tartalmak is az X-en, legutóbb Taylor Swift bánta meg

Bizonyára mindenki hallott róla, hogy nemrégiben napjaink legnagyobb popsztárjáról, Taylor Swiftről készült hamis, de teljesen élethű pornográf felvételek árasztották el az X-et. Természetesen emiatt első sorban nem Musk a felelős. Az viszont felvet egy-két aggályt, hogy a kamukép már 47 milliós megtekintésnél és több százezres lájknál járt a platformon, mire eltávolították azt. Annak saját szabályai elvileg tiltják a megtévesztő deepfake-képek megosztását, de magára a felnőtt tartalmú képek közzétételére bizonyos keretek között van lehetőség. 

Összességében azonban nem lehet tagadni, hogy Elon Musk érkezése új lendületet hozott az X működésébe. Bár sokan fenntartásokkal fogadták a változásokat, mások nagy izgalommal várják, hogy milyen újításokat és fejlesztéseket hoz a jövőben a platformra. Az biztos, hogy az X továbbra is az egyik legfontosabb közösségi média platform marad világszerte, és Elon Musk szerepvállalása csak még érdekesebbé teszi a jövő kilátásait. Az X alternatív kihívója a Threads egyébként nemrég jelent meg a piacon. Zuckerberg legújabb platfomját ebben a blogbejegyzésben vizsgáltuk meg marketing szempontból.